Latifa Groen

Latifa Groen

Latifa Groen
Latifa Groen

LATIFA GROEN

Kunstenares van de maand mei. Atelier FrontaalKunst.

De vierde "kunstenaar-van-de-maand" die we aan u willen voorstellen is Latifa Groen.

 

Latifa Groen is haar hele leven met kunst bezig. Zij heeft thuis een klein atelier waar zij al honderden prachtige werkstukken gemaakt heeft. Latifa is ook intens met muziek bezig, zij zingt religieuze muziek. Latifa en haar moeder Ila waren begin 2013 uitgebreid te zien in het programma Man Bijt Hond van de NCRV. (zie linker menu " in de media").

 

Latifa is kleur, muziek, verwondering, humor, liefde voor het leven, spel en innerlijke blijdschap.

Zij is een kunstenares die voortdurend bezig met het vormen van ideeën of met de uitwerking ervan. Latifa werkt al schilderend vanuit een gevoel dat op dat moment haar denken overheerst.

Zij begint met het maken van een speels lijnenspel, dat met potlood wordt aangebracht. Tegelijkertijd met het vorderen van het werkstuk ontstaat een korte tekst, die de titel zal worden van het schilderij.

Dan worden de kleuren in acrylverf aangebracht. Kleur is essentieel, Latifa kan toveren met kleur.

Als laatste worden over de schildering, met oliepastel of viltstift nog (contrast)kleuren en structuren aangebracht, die het werkstuk in evenwicht brengen. Achter op het schilderij wordt uiteindelijk de titel aangebracht.

 

Staatsieportret Koning Willem Alexander:

Latifa werkt dus niet naar de waarneembare werkelijkheid, maar vanuit een gevoel dat een bepaald motief bij haar oproept. Zij maakte bv vorig jaar een ‘staatsieportret’ van Koning Willem Alexander. Er ontstond een mozaïek van vlakken met oogverblindende kleurcontrasten. Er waren op het doek twee engelachtig wezens en een bloemvorm te ontdekken. Wat heeft haar bewogen om de twee wezens en de bloemvorm, die op geen enkele manier lijken op de koning, te verweken in het portret? Enkel het gevoel dat de koning bij haar opriep was bepalend. Hoe komt hij over, waar staat hij voor, wat doet hij en wie is hij.

 

Latifa Groen:

“Sinds m’n 4e teken en schilder ik al. Ik heb nooit les gehad, ik doe het gewoon, ik vind het leuk, ik hou heel veel van kunst maken en blij zijn. Op het atelier van FrontaalKunst ben ik echt mezelf. Naar elkaar luisteren en kijken naar kunst. Ik leer hier veel van alle mensen om me heen en van Wil en Rens, van kunst maken maar ook van hoe je met elkaar omgaat. Nadat ik op het atelier van FrontaalKunst gewerkt heb, ga ik thuis verder in m’n schetsboekje. Ik wil nog heel veel kunst maken en blij zijn, kleuren voor altijd. Ik draai dan b.v. de 4e van Brahms of andere muziek waar ik op dat moment een link mee heb in m’n hoofd. Ik roem in God Ps 56 Vers 5 en 6 (J. Propitius). Muziek is erg belangrijk voor mij. Ik zing, m’n grootmoeder zong ook. M’n vader speelde piano en m’n moeder is ook pianiste. Ik hou van wandelen, boodschappen doen met mamma, lezen en denken en verhalen bedenken met mijn knuffels. Ik zou graag ook met Lego spelen maar dat heb ik nog niet”.

 

Latifa’s verhaal over een schilderij:

“Tegen de lucht. Dit is het mooiste wat je kunt zien, de blauwe lucht, zo groot en wijd, hemel van dromen, dat wil ik gaan schilderen. Hemel en aarde horen bij elkaar en daarin wonen heel veel mensen waar ik van hou. Kleuren, kracht en licht, onzichtbaar en geborgen zijn, ik sla mijn vleugels uit en maak mijn schilderij. Klanken die in mij wonen, woorden als een gebed, dit wil ik altijd blijven doen”.

 

Schilderijen van Latifa Groen worden gedurende de maand mei getoond bij:

  • Restaurant Greenfields Amsterdamsestraatweg 42 3741 GS Baarn.
  • Restaurant Brassen op de Brink Brinkzicht 17 3743 EX Baarn.
  • Fair met Flair, Laanstraat 106,  3743 BJBaarn.
  • Bibliotheek Baarn Hoofdstraat 1 3741 AC Baarn.

 

film Latifa