Douwe van Zanten

Douwe van Zanten , Kunstenaar van de maand september

Douwe van Zanten
Douwe van Zanten

Douwe van Zanten; Kunstenaar van de maand september.  (Atelier FrontaalKunst).                       

 

Douwe van Zanten is verbaal bijzonder sober. Hij zal zich alleen van taal bedienen als het hoogst noodzakelijk is en als het echt niet anders kan. Dit heeft overigens niets te maken met zijn denkniveau. Douwe is er een meester in zich non verbaal te uiten. Op deze manier is hij in staat zijn bedoelingen kenbaar te maken en contacten en vriendschappen te onderhouden.

Douwe is op het atelier als een vis in het water. De werkplek is vertrouwd, hij kent de mensen en hij houdt van het vaste patroon van naar het atelier gaan, koffie drinken, werken, lunchen etc.

 

Douwe heeft industrieel productiewerk gedaan bij De Wissel in Amersfoort. Behalve bij het atelier werkt Douwe nu bij de kaarsenmakerij De Punt in Soest.

Als kind heeft Douwe veel getekend. Hij houdt van hockey.

 

Douwe is een gelukkig mens. Zijn ouders hebben hem, al in een heel vroeg stadium  geaccepteerd zoals hij is, ze waren blij met hem en ze hebben van hem, als uniek mens  kunnen genieten. Dit is belangrijk voor de manier waarop Douwe nu in het leven staat, hij is geaard en stabiel.

De liefde van ouders tot hun kind is misschien wel de sterkste band die mensen kan verbinden. Het verlaten van het ouderlijk huis is voor mensen met een beperking en hun familie dan ook een zeer ingrijpende  gebeurtenis. Je kwetsbare kind is en blijft afhankelijk van zorg en zorg is mensenwerk.

Douwe heeft bij ’t Fierhuis in Soest een fijne beschutte woonplek gevonden.

 

Werkwijze:

Douwe maakt zijn schilderijen volgens een vast patroon. Eerst maakt hij met acryl- of viltstift een zwart wit tekening. Onder op het papier plaatst Douwe meestal mensen die paarsgewijs in een kushouding in elkaar verstrengeld zijn. Sporadisch ontbreken de poppetjes zoals Douwe die eindeloze paartjes verstrengelde mensen noemt, maar het blijven onder in het beeld geplaatste reeksen eenvoudige repeterende vormen, het kunnen huizen zijn of auto’s.

Als die repeterende vormen op papier staan, ontstaat er een probleem dat Douwe door het uitten van een krachtterm, op een explosieve manier kenbaar kan maken, wat doe je met de grote ruimte erboven?  Er wordt een thema gezocht. Dat kunnen gebeurtenissen zijn zoals kerstmis, Sinterklaas, de Tour de France of vakantie. Douwe heeft voor een groot aantal objecten een eigen ‘beeldmerk’ ontwikkeld. Als er problemen ontstaan met het tekenen van een figuur of object wordt er in boeken gekeken hoe dit er uitziet of er wordt aan de begeleiding gevraagd een voorbeeld te tekenen op een papiertje naast zijn werkstuk. Douwe weet de voorbeelden die hij nodig heeft vervolgens op geheel eigen wijze te vertalen.

Als de tekening, de basis voor het schilderij klaar is, ontstaat er opnieuw een probleem. Oei, ik moet verf, water, penselen rollers zoeken. Als dit bij elkaar gescharreld is, brengt Douwe over de tekening, als achtergrond, een dunne transparante laag verf aan met kwast of verfroller. De onderliggende tekening wordt vervolgens ingekleurd. Als laatste handeling wordt de tekening die als eerste werd aangebracht opnieuw met acrylstift overgetekend. Douwe werkt het liefste op papier.

 

Verliefd:

Enkele jaren geleden is Douwe ernstig verliefd geworden. Dat heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij vanaf dat moment tot nu toe, overwegend zijn belangrijkste beeldelement, de koppeltjes in kushouding, in zijn schilderijen gebruikt. Het werk van Douwe is kleurig, direct, eigenzinnig en authentiek. Ondanks zijn uiterst sobere beeldtaal weet Douwe een grote variëteit in zijn werk te bereiken.